דר' ואדים בנקוביץ מפרט מדוע ההחלטה היא בהתאם למטופל ולא ידוע מראש
- 02.01.2017 - 16:35
- על ידי ד"ר ואדים בנקוביץ
- החלפת מפרק

במאמר זה נעמוד על ההבדלים בין הגישות השונות המקובלות להחלפת מפרק הירך באמצעות השוואה מבוססת מחקר, שיכולה לעזור למטופלים להבין את ההשפעה של גישה ניתוחית על תוצאות הניתוח וההחלמה ממנו.
רקע:
מפרק הירך, כמו גם מפרק הברך הם בין המפרקים הגדולים והחשובים הקיימים בגוף האדם ושניהם אחראיים על זרימת התנועה שלנו. מפרק הירך מורכב משני חלקים עיקריים: האצטבולום וכדורית עצם הירך ושניהם עטופים בסחוס, אליו מופרש כל הזמן חומר סיכוך, המאפשר תנועה חופשית של המפרק. כאשר הסחוס נשחק נוצר חיכוך בין העצמות, החיכוך גורם לשחיקה של המפרק, הגבלת התנועתיות וכאבים חזקים. הסיבות לשחיקת הסחוס הן: דלקות פרקים, חבלות ואוסטיאוארטריסיס (דלקת פרקים ניוונית).
מטרת הניתוח היא בראש ובראשונה להפחית את הכאבים, לשפר את טווח התנועה ואיכות חייו של המטופל. הצלחת הניתוח תלויה במכלול של גורמים שונים כגון: אורח חייו של המטופל בתקופה הטרום ניתוחית, רמת הפעילות היומיומית שלו, טווח התנועה של המפרק, ההליך הכירורגי עצמו, היענות המטופל להנחיות שלאחר הניתוח וכמובן בניסיונו האישי ומקצועיותו של המנתח.
ניתוח להחלפת מפרק ירך הוא הליך כירורגי בו הסחוס הפגוע והעצמות של המפרק מוחלפים עם חומרים מלאכותיים. הניתוח הראשון להחלפת מפרק הירך בוצע בשנת 1960 ע"י סר ג'ון צ'רנלי, והוגדר כהצלחה גדולה שטוותה דרך חדשה לפתרון בעיות ומחלות המפרק.
מאז ועד לעידן הטכנולוגי בו אנו חיים, הטכניקות כמו המכשור המקצועי התפתחו מאוד והגדילו משמעותית את ההצלחה והאפקטיביות של ניתוח החלפת מפרק הירך. ניתוחים אלו הוכיחו את עצמם כניתוחים מוצלחים עם אחוזי סיבוכים נמוכים מאוד, אשר מצליחים בטווח קצר לשקם את האזור המנותח ולשפר באופן משמעותי את איכות החיים. כיום בארה"ב בלבד מבוצעים יותר מ 300,000 ניתוחים להחלפת מפרק ירך בשנה ובישראל בממוצע מתבצעים מדי שנה כ-3,500 ניתוחים.
הצלחתו ושכיחותו של הניתוח קידמו שתי גישות ניתוחיות שונות, בהן נתמקד, הגישה הקדמית והגישה האחורית, עליהן נשען ההליך הכירורגי עד היום. ישנה גם את הגישה הצדית (לטראלית ) אשר פחות נפוצה. הגישה הקדמית ידועה גם בשמה הגישה החדשה מאחר והיא התפתחה אחרי הגישה המסורתית (אחורית), יחד עם זאת מדובר בגישה ניתוחית הקיימת למעלה מ - 140 שנים.
הגישה הקדמית (DAA) : בגישה זו ההליך הכירורגי מתבצע מהחלק הקדמי של הירך ובמהלך הניתוח המטופל שוכב על גבו או על הצד הנגדי.
הגישה האחורית (מסורתית) : בגישה זו ההליך הכירורגי מתבצע בחלק הצדדי אחורי של הירך ובמהלך הניתוח המטופל שוכב על הצד.
במהלך השנים התעורר דיון איזו גישה עדיפה יותר, הגישה הקדמית או המסורתית ונערכו מחקרים רבים, אשר בחנו את היתרונות לצד החסרונות בכל שיטה באמצעות פרמטרים שונים מרגע טרום הניתוח ועד להחלמה מלאה.
הפרמטרים שנבחנו:
● גיל
● מין
● משקל
● מחלות (לרבות סוכרת)
● מנתח
● יום האשפוז
● שיעור שברי ירך periprosthetic
● מדד כאב לאחר ניתוח בימים הראשונים
● שכיחות זיהום
● אשפוז חוזר
● פריקה של המפרק המלאכותי
● American Society of Anesthesiologists grade - מערכת להערכת הכושר של חולים לפני הניתוח
• ציון היפ אוקספורד - OHS - (דוח שפותח במיוחד ע"י אורטופדים מומחים
מאוקספורד, הבוחן 12 מדידם בהחלמה של מטופלים לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך)
ליצירת קשר
טלפון : 072-394-4937
הבדלים בין הגישות:
עמדת החולה על הגב / צד נגדי על הצד
מיקום ואורך החתך בחזית של החלק העליון של הירך
• 4-6 ס"מ
• חתכים גדולים עשויים להיות נחוצים עבור חולים גדולים וחולים עם ניתוחים קודמים או אנטומיה חריגה מאחורי הירך, לאורך אזור הישבן החיצוני
• 4-6 ס"מ.
• חתכים גדולים עשויים להיות נחוצים עבור חולים גדולים וחולים עם ניתוחים קודמים או אנטומיה חריגה
סיכונים של נזק עצבי סיכון לפציעה גבוה לרוחב עצב הירך המספק תחושה לירך החיצונית. אין סיכון של פגיעה לרוחב עצב הירך.
סיכון לשברים סיכון גבוה לשברים בעצם הירך והקרסול עקב חשיפה ומיצוב קשה יותר.
• מגביר את הסיכון בחולים עם אוסטאופורוזיס. סיכון נמוך לשברים עקב חשיפה קלה.
טכניקת חשיפה מבחינה טכנית מאתגר. טכניקת חשיפה מאפשרת מבט ישיר על כוס ירך ועצם הירך.
מאפיינים של מטופל חולים שאין להם עיוותי ירך משמעותיים ואינם סובלים מהתכווצויות כיפוף מעודף משקל. רוב החולים.
משך הניתוח שעה עד שעתיים חצי שעה עד שעה
שהות בבית חולים 2-3 ימים 2-3 ימים
סיבוכים לאחר ניתוח סיכון לקרישי דם ברגליים או בריאות, זיהום, סיבוכי הרדמה, פריקה של המפרק המלאכותי, שבירת עצמות הירך. סיכון לקרישי דם ברגליים או בריאות, זיהום, סיבוכי הרדמה, פריקה של המפרק המלאכותי.
שימוש בציוד רפואי הליכון, מקל או קביים, תלוי בזמן כוח והתאוששות הגוף העליון הליכון, מקל או קביים, תלוי בזמן כוח והתאוששות הגוף העליון
חזרה לעבודה בישיבה 1-2 שבועות 2 שבועות
חזרה לעבודה פיזית 1-3 חודשים 3 חודשים
חזרה לפעילות גופנית 1 חודש / 3 חודשים 6 שבועות / 3 חודשים
הניסיון רב השנים כמו הפרמטרים השונים שנבחנו מחזקים את הדעה כי ניתוח להחלפת מפרק הירך בגישה המסורתית הינו נכון ובטוח יותר ברוב המקרים. הגישה האחורית להחלפת מפרק הירך היא השיטה הנפוצה והמנוסה ביותר. בשיטה האחורית מתאפשרת ראות מצוינת של המפרק וכן דיוק רב יותר של התאמת השתלים, הסיכון לשברים נמוך יותר והסיכון לנזק עצבי קטן יותר. החלפת מפרק ירך בגישה הקדמית לעומת זאת עקומת הלמידה של הטכניקה ארוכה יותר, שיעור הסיבוכים גבוה, טכניקת החשיפה מאתגרת וזמן הניתוח ארוך יותר.
ניתוח להחלפת מפרק ירך מצריך התייחסות למאפיינים שונים של מבנה הגוף והמבנה האנטומי המתבטאים בשרירים ובמבנה של השלד, אשר הופכים את הפרוצדורה לאפשרית רק לחלק מהאנשים בגישה הקדמית.
חשוב להבין כי בכל הגישות הקימות כיום להחלפת המפרק נעשה שימוש במשתלים זהים, כך שלאחר ההחלמה וההתאוששות מהניתוח התפקוד צריך להיות זהה והתוצאות זהות, ההבדלים באים לידי ביטוי בהליך עצמו ובמשך ההחלמה. ההשפעה העיקרית על תוצאות ניתוח שכזה היא מיומנותו וניסיונו האישי של המנתח . ההחלטה על איזה ניתוח יהיה הכי טוב ייקבע כמובן באמצעות בדיקות גופניות, הדמיות שונות לאבחון (CT ,צילומי רנטגן) ומצבו הבריאותי והאנטומי של החולה.
מנהל המחלקה החלפת מפרק ירך וברך

מייסד המרכז מנהל יחידה להשתלות מפרקים
מייסד מרכז יונתן- המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב. אסותא מרכזיים רפואיים
מנהל היחידה להשתלות מפרקים במרכז הרפואי האוניברסיטאי "סורוקה".
חבר ההסתדרות הרפואית בישראל.
חבר האיגוד הישראלי לאורטופדיה.
חבר ב- Israeli Hip and Knees association.
חבר ב- EKA – European Knee Association.
חבר ב- American Academy of Orthopedic Surgeons.
מומחיות מומחה בכירורגיה אורטופדית, תת התמחות בטראומה אורטופדית מטעם ביה"ח טמפה בפלורידה. תת התמחות נוספת בהשתלות מפרקים מטעם Hospital of Joint Diseases בניו יורק. אני מאמין "יכולת תנועה ותפקוד חופשי ללא כאבים ומגבלות- נכס הניתן לנו מצעדים הראשונים בתחילת דרכינו בעולם. שינויים באורך חיים, טיפולים פיזיקליים, תרופות שונות, הזרקות ובמקרים מסוימים ניתוחים להחלפת מפרקים מבוססים על טכנולוגיות מתקדמות ביותר יכולים להחזיר את חופש התנועה ואת שמחת החיים לאנשים שלא מוכנים להשלים עם העובדה שהגוף שלהם בגד בהם בטרם זמנו".
עשוי לעניין אותך

- 21.06.2017 - 10:01
- שיקום מהיר מניתוח החלפת מפרק ירך
"תוכנית החלמה ושיקום מהירים (Rapid Recovery) אינם רק יותר נעימים למטופל ולמשפחתו וכרוכים בפחות כאבים וחזרה מהירה יותר לחיים פעילים..." דר' ואדים בנקוביץ, מייסד מרכז יונתן בשנים האחרונות כל מי שעוקב אחרי חידושים בעולם הרפואה ובאורתופדיה בפרט שם לב להתקדמות משמעותית בתחום השתלות מפרקים. שימוש בשתלים חדשים, טכנולוגיות של התאמה אישית, ניתוחים זעיר פולשניים תוך כדי שימוש בגישות עם שמירה על שלמות השרירים כל זה במטרה לחזור לתפקוד מהיר ללא מגבלות.