מאת: ד"ר ואדים בנקוביץ
מנהל יחידת השתלת מפרקים במרכז הרפואי סורוקה
ומייסד מרכז יונתן – המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב
השמנת יתר (Obesity) , נחשבת למגיפה של המאה ה- 21 שרק מתרחבת והולכת. על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO) ההערכות הן בשנת 2016 חיו ברחבי העולם יותר מ- 650 מיליון איש הסובלים מהשמנת יתר ועל פי המרכז האמריקאי למניעה ושליטה במחלות (CDC) יותר משליש מהאמריקאים סובלים מהשמנת יתר- 36.5%.
להשמנת יתר יש השלכות בריאותיות רבות, ביניהן גם נטייה לסיבוכים אורתופדיים. אחת מהבעיות האורתופדיות המאפיינות אנשים הסובלים מהשמנה עם מדד מסת גוף גבוה (BMI מעל 35) היא שחיקת סחוסים, בעיקר בירך ובברכיים, מפאת עומס המשקל והלחץ על הרגליים. לכן אנשים הסובלים מהשמנת יתר חולנית מועדים יותר להזדקק לניתוחי שיקום מפרקים – החלפת מפרק ירך והחלפת מפרק ברך.
ניתוח להחלפת המפרק חיוני לתפקוד החולה, לשיפור יכולת הניידות וקצב ההליכה, קל וחומר עבור אדם הסובל מהשמנת יתר, הכרוכה במקרים רבים גם במחלות מטאבוליות כגון סוכרת ויתר לחץ דם.
חשיבות שיקום הירך = שיפור יכולת הניידות
ניתוח החלפת מפרק ירך או החלפת מפרק ברך, מסייע לחולה הסובל מהשמנת יתר לשוב ליכולת ניידות באופן עצמאי, לשפר את קצב ההליכה ולשפר את המצב הפיזי באופן כללי.
יתרה מכך, מחקרים מוכיחים כי שיפור הניידות לאחר הניתוח מסייע להפחית במשקל וכתוצאה מכך להפחית ערכי סוכר בדם ומסייע באיזון לחץ הדם.
יחד עם זאת, מסתבר שעל המנתח להיערך באופן שונה כאשר המטופל סובל מהשמנת יתר. כחלק מההכנות לניתוח, עלינו לקחת בחשבון כי השמנת יתר מפחיתה את תפקוד המערכת החיסונית ומנגנון ריפוי הפצעים הטבעי של הגוף ועל כן מהווה גורם סיכון להתפתחות זיהומים לאחר ניתוחים, לרבות ניתוחים אורתופדיים וניתוחי החלפת מפרקים.
מחקר עדכני מוכיח קשר בין השמנת יתר לסיכון להתפתחות זיהום לאחר ניתוח.
תוצאות המחקר אשר פורסמו באוגוסט 2017 באחד מהמגזינים הרפואיים החשובים
בתחום האורתופדיה – The Journal of Arthroplasty, מצביעות על השמנת יתר כגורם סיכון להתפתחות זיהום עמוק לאחר ניתוח החלפת מפרק הירך, ללא קשר לגישה הניתוחית.
המחקר בחן האם קיים הבדל בסיכון להתפתחות זיהום לאחר ניתוח, בין מנותחים הסובלים מהשמנת יתר לבין מנותחים במשקל תקין, בשתי גישות הניתוח המקובלות להחלפת מפרק: הגישה הקדמית (Direct Anterior Approach ) והגישה הצדדית-אחורית (Posterior Lateral Approach ).
המחקר המקיף עקב אחר 4,651 מטופלים אשר עברו ניתוח להחלפת מפרק הירך בין השנים 2009-2015 . המטופלים סווגו ל – 4 קבוצות לפי המשקל ולפי הגישה הניתוחית:
1. מטופלים הסובלים מהשמנת יתר עם מדד מסת גוף BMI מעל 35 שנותחו בגישה הקדמית.
2. מטופלים הסובלים מהשמנת יתר שנותחו בגישה הצדדית-אחורית.
3. מטופלים שאינם סובלים מהשמנת יתר ונותחו בגישה הקדמית.
4. מטופלים שאינם סובלים מהשמנת יתר ונותחו בגישה הצדדית-אחורית.
הסיבות לניתוח אצל כל משתתפי המחקר היו שחיקת מפרקים (Osteoarthtritis) או נמק של העצם (Avascular Necrosis).
בנוגע להבדלים בין שתי הגישות הניתוחיות להחלפת המפרק, נמצא כי הגישה הניתוחית הצדדית-אחורית, בטוחה יותר בהיבט של הקטנת הסיכון לזיהום שטחי בקרב כלל המנותחים, אלה הסובלים מהשמנת יתר ואלה שאינם סובלים מהשמנה.
הממצאים אינם מוכיחים כי מנותחים בגישה הקדמית להחלפת מפרק ירך נמצאים בסיכון מוגבר לזיהומים עמוקים בהשוואה למנותחים בגישה הצדדית-אחורית.
כיצד ניתן למזער את הסיכונים הקשורים בהשמנת היתר?
לאור ממצאי מחקר זה ומחקרים נוספים שבחנו את ההשלכות של השמנת היתר לאחר ניתוחים, כחלק מההכנות לניתוח החלפת מפרק הירך, אני ממליץ למטופלי הסובלים מהשמנת יתר לנסות להפחית ממשקלם, הן על מנת להפחית את העומס על המפרקים והן על מנת להקטין את הסיכוי לסיבוכים הנובעים מההשמנה ולקצר את משך ההחלמה.
מאחר שניתוח החלפת מפרקים חיוני לשיפור תפקודם העצמאי ויכולת הניידות, קיימת חשיבות עליונה לעודד ולתמוך במטופל להפחית ממשקלו באמצעות דיאטה או ניתוח להקטנת נפח הקיבה.
כמו כן התאמה מרבית של הגישה הניתוחית – קדמית או צדדית-אחורית, אף היא מסייעת בהקטנת הסיכון לסיבוכים לאחר הניתוח. מחקר זה מוכיח כי החלפת מפרק ירך בגישה הצדדית-אחורית, כרוכה בשיעור נמוך יותר לסיבוך של פצע ניתוחי, הן בקרב הסובלים ממשקל יתר והן בקרב בעלי משקל תקין.
כיום נערכים לניתוחים הללו בגישה חדשה אשר מאפשרת למטופל חזרה מהירה לחיים פעילים,
לאחר אשפוז קצר .