מתי ניתן לחזור לפעילות גופנית מלאה לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך מלא ומהם ענפי הספורט המומלצים?

מאת: ד"ר ואדים בנקוביץ
מנהל יחידת השתלת מפרקים במרכז הרפואי סורוקה
ומייסד מרכז יונתן – המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב

לתוחלת החיים הגבוהה ולמודעות המבורכת לספורט כאורח חיים, יש גם קשר מסוים לעלייה בשכיחות של שחיקת סחוסים ופציעות ספורט, הגורמות לכאבים, צמצום טווח התנועה, לקושי בביצוע פעילויות שגרתיות יומיומיות ולפגיעה ניכרת באיכות החיים.

על מנת לאפשר למבוגרים הסובלים משחיקת מפרקים ולאנשים בכל הגילאים שסובלים מפציעה לשוב לפעילות שגרתית מלאה, כאשר הפגיעה בתפקוד משמעותית מאד, מבצעים ניתוח במסגרתו מחליפים את המפרק הפגוע במפרק מלאכותי המיוצר במידות המדויקות על פי האנטומיה של מפרק המנותח.
רבים מבין האנשים שעוברים ניתוח להחלפת מפרק ירך מלא מעוניינים לחזור לפעילות ספורט מלאה וסדירה לאחר הניתוח, חלקם אף לפעילות תחרותית ולספורט אתגרי כגון רכיבה על אופני שטח וסקי מקצועי.
האם ניתן לחזור לרמת תפקוד דומה לזו שלפני הניתוח ואיך לעשות זאת נכון ולשמר את המפרק המלאכותי לשנים רבות?
ישנם לא מעט מנותחים שעברו החלפת מפרק ירך מלא אשר אינם חשים ביטחון לחזור לעסוק בספורט כפי שהיו רגילים לפני המחלה שהובילה לניתוח, זאת בשל החשש לנזק למפרק המושתל – שחיקה או שבר. אני יכול להרגיע את מטופלי שניתן ואף רצוי לחזור לפעילות גופנית מלאה, כמובן לאחר תקופת החלמה הכוללת תרגילי פיזיותרפיה.
הניסיון הקליני מוכיח כי מנותחים אשר שבים לבצע פעילות ספורט לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך, חשים שביעות רצון גדולה יותר מתוצאות הניתוח. כמו כן מאחר שהם מסוגלים לבצע פעילות גופנית ללא כאבים וללא המגבלות מהן סבלו לפני הניתוח, חל שיפור בביצוע פעילות הספורט.
לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך חשוב לבחור את ענפי הספורט שאינם גורמים לעומס חריג על המפרק המלאכותי, לדוגמה פעילות הכרוכה בקפיצות או בסיכון לחבטות למשל קפיצות לגובה ולרוחק, צניחה חופשית או פעילויות ספורט הכרוכות בסיכון גבוה לפציעה כדוגמת אמנויות לחימה תחרותיות לסוגיהן וסנפלינג, זאת כדי למנוע סיכון לחבלה פתאומית חמורה במפרק המושתל.
קו מנחה הכולל המלצות של אורתופדים מנתחים לפעילויות ספורט מותרות על מנת לגבש קו מנחה לפעילות גופנית מותרת לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך מלא, בשנת 2007, ביצע איגוד המנתחים האמריקאי בתחום החלפת מפרקי ירך ומפרקי ברך, מחקר בין כירורגים אורתופדים שהם חברי איגוד המנתחים האמריקאי בתחום החלפת מפרקי ירך וברך או חברי החברה האמריקאית לבריאות הירך.

המנתחים קיבלו הרופאים שאלונים בנוגע לענפי ספורט המומלצים על ידם לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך. על סמך תשובותיהם, נוסח קו מנחה לפעילויות המותרות והזמן הבטוח לחזור לבצע פעילות גופנית בכל אחד מענפי הספורט. הקו המנחה והממצאים פורסמו בעיתון המקצועי להחלפת מפרקים – The Journal of Arthroplasty  ובמגזין The International Journal of Sports Physical Therapy  .
השאלון כלל 30 קבוצות של פעילויות גופניות (37 ענפי ספורט ספציפיים) והמנתחים התבקשו לדרג את כל אחת מהפעילויות הגופניות באופן הבא: 
– האם היא מותרת לביצוע לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך מלא
– מותרת רק לבעלי ניסיון
– לא מותרת
– לא קיימת הסכמה לגביה.
בסה"כ 549 כירורגים אורתופדיים השיבו והתוצאות המשוכללות, הציגו נתונים משמעותיים מבחינה סטטיסטית.

אלו הם ענפי הספורט שנכללו בשאלון שניתן למנתחים:
גולף, שחיה, טניס יחידים, טניס זוגות, סקווש, טיפוס במדרגות, הליכה, הליכה מהירה, ריצה, טיפוס הרים, ירידה בשיפוע, גלישה בסנובורד, גלישה תחרותית, סקי בשטח מישורי, באולינג, ענפי ספורט הכוללים קרב מגע, בייסבול, מכשירי משקולות, הרמת משקולות,  החלקה על קרח או רולר בליידס, שימוש בהליכון, רכיבה על אופניים,  אופני כושר נייחים, מכשיר אימון אירובי, פעילות אירובית בדרגת חיכוך? נמוכה, פעילות אירובית בדרגת חיכוך? גבוהה, פילאטיס, חתירה, ריקוד ואומנויות לחימה.

פעילויות ספורט אשר דורגו כמותרות ע"י 84% מהמנתחים: 
טניס זוגות, טיפוס במדרגות, טיול שטח, מכשירי משקולות, אירובי בחיכוך נמוך, באולינג, רכיבה על אופניים, חתירה, הליכה, ריקוד, פילאטיס, גולף, שחייה, סקי במישור, הליכון, אופני כושר ומכשיר אימון אירובי.
פעילויות שדורגו כלא מותרות ע"י 62% מהמנתחים:
סקווש, ריצה, ענפי ספורט הכוללים קרב מגע תחרותי, כדורסל, כדורגל, פעילות אירובית בחיכוך גבוה וגלישה בסנובורד.

פעילויות שהיתה מחלוקת לגביהם: 
טניס יחידים ואומנויות לחימה.
פעילויות מומלצות רק לבעלי ניסיון בענף הספורט הספציפי:
הרמת משקולות, סקי בירידה, סקי תחרותי, החלקה על קרח או רולר בליידס.

יש לציין כי פעילויות ספורט שדורגו כלא מותרות, במסגרת קו מנחה קודם שנוסח בשנת 1999, דורגו ע"י רב המנתחים כמורשות. הסיבה לכך שהמנתחים מאפשרים למנותחים שלהם לחזור לעסוק ביותר פעילויות ספורט, קשורה בשיפור בביטחון ביחס לשיטות הניתוחיות, המאפשרות לבצע ניתוחים זעיר פולשניים, החלמה מהירה יותר של הרקמות ושתלי מפרק מלאכותיים עשויים מחומרים איכותיים יותר ועמידים יותר בפני שחיקה גם עם ביצוע פעילויות ספורט בשגרה, במגוון ענפי ספורט.

ומאז שנת 2007 אז פורסם הקו המנחה, השיטות הניתוחיות והמפרקים המלאכותיים עברו כברת דרך ארוכה בשיפור הטכנולוגיה הרפואית.
מתי לחזור לפעילות ספורט?
בנוגע להמלצה מתי לחזור לבצע ספורט לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך מלא, רק 0.1% מהמנתחים המליצו לחזור לפעילות גופנית בפרק זמן של 0-3 חודשים לאחר ניתוח החלפת מפרק מלא,
 59% מהמנתחים המליצו לחזור לפעילות גופנית בפרק זמן של 3-6 חודשים, 5% בפרק זמן של 6-12 חודשים ורק 0.6% מנתחים המליצו להמתין שנה לאחר הניתוח.
כלומר על פי הקו המנחה, רב המנתחים תמימי דעים כי לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך מלא, מומלץ לחזור לפעילות ספורט בטווח של בין 3 עד 6 חודשים לאחר הניתוח.
ממצאי סקירת מחקרים חדשה שפורסמה בשנת 2017 ב-  EOR =  EFFORT open reviews , מחזקים את ההנחיות שניתנו בקו המנחה משנת 2007 ומוכיחים כי אצל מנותחים שביצעו פעילות גופנית בחיכוך גבוה, הישרדות השתל כעבור 15 שנים עומדת על כ- 80% בהשוואה ל- 93.5% בקבוצה שביצעה פעילות ספורט ברמת חיכוך נמוכה. 
אחד המחקרים כלל מעקב של שנתיים אחר 216 מנותחים, והראה כי לניתוח החלפת מפרק ירך מלא, יש השפעה מיטיבה על היכולת לבצע פעילות ספורט. בקרב קבוצה זו, לאחר הניתוח היתה עלייה בביצוע פעילויות ספורט כדוגמת הליכה ותרגילים במים (הידרותרפיה), ירידה בפעילויות כגון גולף וטניס, העיסוק בריצה הופסק ע"י 6 מתוך 7 המנותחים שנהגו לרוץ לפני הניתוח.
במחקר שכלל 911 חולים לאחר השתלת מפרק ירך מלא, שנה לאחר הניתוח, העריך החוקר את מצבם של 736 מנותחים מתוך ה- 911 , באמצעות שאלון שבחן רמת הפעילות גופנית (מדד UCLA). רק ל- 17% נקבע ציון 7 או גבוה מכך במדד הפעילות הגופנית לפני הניתוח ושנה לאחר הניתוח שיעור המנותחים שהגיעו למדד 7 או יותר זינק ל- 43%.
33 מהמנותחים בקבוצה זו, נהגו לרוץ לפני הניתוח ולאחר הניתוח 23 המשיכו לעסוק בריצה, כאשר במעקב לאחר 5 שנים, אף מטופל מקבוצת הרצים לא התלונן על כאבים ולא נמצאו סימנים של בעיה בשתל.
בנוגע לאימוני ג'ודו , 27 מהמנותחים שעברו השתלת מפרק ירך מלא ונהגו לבצע אימוני ג'ודו לפני הניתוח, הפסיקו להתחרות לאחר הניתוח. 80% מהם החלו להתאמן שוב כעבור 4 חודשים בממוצע לאחר הניתוח. במעקב במהלך 9 שנים, שניים מהם נזקקו לניתוח מתקן בשל זיהום השתל.
מחקר זה מוכיח כי מעבר לתחושת הפחד לפגיעה בשתל המלאכותי, הבחירה האם לבצע ספורט לאחר הניתוח מושפעת מהעיסוק בספורט גם לפני הניתוח.
חשש מנזק לשתל המלאכותי מהווה סיבה מרכזית של מנותחים להימנע מספורט
מחקר אחר אשר עקב במשך 5 שנים אחר 420 חולים אחרי השתלת מפרק ירך מלא, הראה כי רק 36% מהמנותחים שבו לעסוק בפעילות ספורטיבית שהיו רגילים אליה זמן קצר לאחר הניתוח, 50% חזרו לפעילות ספורט במהלך 5 השנים שלאחר הניתוח, בשל חשש להסב נזק למפרק המלאכותי.
מחקר נוסף שכלל 285 מנותחים, מצא ש- 56% הפסיקו לבצע פעילות ספורט "כאמצעי זהירות" לשמירה על המפרק המלאכותי. בהקשר זה חשוב לציין כי יש הוכחה מועטה התומכת או שוללת את הקשר בין הסיכון לתזוזת השתל לבין פעילות גופנית אינטנסיבית לאחר ניתוח וכן יש מעט מאוד הוכחות לכך שמנותחים ששבו לפעילות ספורט לאחר הניתוח, סבלו מסיכון גבוה יותר לשברים באזור המפרק המושתל.
בחירת סוג המפרק המלאכותי בהתאם לתחומי הספורט בהם עוסק המנותח
בסקירת מחקרים זו ניתן לראות כי מעקב לאחר 15 שנים, הראה כי העיסוק בענפי ספורט הכרוכים בעומס על המפרק המלאכותי, הוביל לקיצור חיי המפרק המושתל (80% בהשוואה ל- 93.5%).
יחד עם זאת ראוי לציין כי התוצאות היו קשורות לסוג המפרק המלאכותי, לחומר ממנו עשוי המפרק ולגודל ראש המפרק. החוקרים ממליצים במקרה של מנותח העוסק בספורט אקטיבי, להשתמש בשתלים עם ראש מפרק עמיד לשחיקה ובקוטר שגודלו עד 36 מ"מ. כפי שצוין במאמר שפורסם בשנת 2017 במגזין.Open Reviewrs EFORT.
כאמור יש לקחת בחשבון שניתוחי החלפת מפרק ירך השתפרו לאין ערוך בעשור האחרון, השתלים איכותיים ועמידים יותר וכי מרבית המנותחים מדווחים על שיפור ניכר באיכות החיים לאחר הניתוח.
המחקרים המדוברים כוללים מעקב לאורך שנים רבות, חלקם על הליכים ניתוחיים שבוצעו לפני עשרות שנים, בטרם פותחו שתלי מפרק ירך מתקדמים.
בכל המחקרים שנערכו והצביעו על סיכון לשחיקה של השתל כעבור 15 שנה ומעלה, המדובר בשתלי מפרקי ירך העשויים מפוליתילן. בשנים האחרונות מפרקי ירך מלאכותיים עשויים מחומרים עמידים הרבה יותר לשחיקה, גם תחת משקל גבוה ופעילות ספורט אינטנסיבית.
לסיכום, כיום הליך ניתוחי של החלפת מפרק ירך מלא, הפך לנפוץ מאד בשל עלייה במספר האנשים הנחשבים למועמדים לניתוח החלפת מפרק. ישנו גם שינוי דמוגרפי של המועמדים לניתוח ואנו רואים יותר ויותר צעירים בגילאי 50-59 ואף הרבה יותר צעירים ולא רק מבוגרים בגילאי 70 ומעלה.
ככל שאדם צעיר יותר צריך לעבור את הניתוח, כך ציפיותיו לחזור לפעילות אקטיבית יותר גבוהות, כולל פעילויות פיזיות תובעניות, פעילויות ספורט מגוונות וחלקם גם רוצים לשוב לפעילות תחרותית.
אורתופדים מנתחים צריכים לקחת בחשבון את רמת הפעילות הגופנית של המטופל לפני הניתוח, כושרו הגופני הנוכחי והיסטוריה רפואית כולל איכות העצם ובהתאם לכך לקבוע את הגישה הניתוחית ולבחור את סוג המפרק המלאכותי. פיזיותרפיסטים צריכים לפתח אסטרטגיית שיקום שתקבע למטופל יעד בהתאם למגבלות אשר מונעות ממנו מלבחור לעסוק בפעילות גופנית.

סיפורי הצלחה נוספים:

כאבים במפרק הירך

מרפאת ניתוחי ירך

כאבים בירך שמשבשים את שגרת החיים? תנועות מוגבלות שמונעות מכם לעשות את הדברים שאתם אוהבים? אתם לא לבד. אלפי ישראלים סובלים מכאבי ירך שמקשים על

החלפת ירך גישה קדמית

ניתוח החלפת מפרק

האם הכאבים במפרקים מגבילים אתכם ומפריעים לשגרת החיים? ניתוח החלפת מפרק עשוי להיות הפתרון המושלם עבורכם. מרכז יונתן, בניהולו של ד"ר ואדים בנקוביץ, מוביל בתחום

דילוג לתוכן